Hur fungerar bergvärme?

Hur fungerar bergvärme frikyla

Bergvärme utnyttjar jordens naturliga värme, som lagras i berggrunden av solens energi. För att ta tillvara på denna energi borras en energibrunn på din tomt. I brunnen placeras rör fyllda med ett köldmedium som absorberar värme från marken. Detta medium transporteras sedan till en värmepump ovan jord, där temperaturen höjs till mellan 35 och 70 grader. Denna värme används sedan för att värma upp ditt hem via ett vattenburet värmesystem.

Vad är kostnaden för att installera bergvärme, inklusive bergvärmepump?

För att använda bergvärme behöver du ett vattenburet värmesystem i huset. Om du idag har direktverkande el kan övergången till vattenburen värme vara kostsam, med en genomsnittlig kostnad på 6 000–8 000 kr per radiator om arbetet utförs av en VVS-montör. Den totala kostnaden för att installera bergvärme, inklusive borrning och värmepump, uppskattas till omkring 300 000kr.

Bergvärmepump kostar vanligtvis mellan 60 000 och 200 000kr beroende på modell och kapacitet, vilket påverkas av husets storlek och värmebehov. Om du redan har ett vattenburet system kan kostnaden för installation minska till mellan 100 000 och 200 000 kr, inklusive borrning, värmepump och installation.

Lönar det sig att byta till bergvärme eller luft-vattenvärme?

Att byta från direktverkande el till bergvärme kan minska elförbrukningen med upp till 80% i en normalstor villa. Ett alternativ i södra och mellersta Sverige är en luft-vattenvärmepump, som också kan ge stora besparingar. För större hus blir besparingarna ännu större, och investeringen återbetalas snabbare.

Jämfört med fjärrvärme, som är en billigare installation (cirka 40 000 kr), har bergvärme lägre driftskostnader. Driftkostnaderna för bergvärme är oftast hälften av vad fjärrvärme kostar, vilket gör det till ett mer ekonomiskt alternativ på lång sikt.

Finns det nackdelar med bergvärme?

Bergvärme kan vara kostsamt att installera, särskilt om du behöver borra djupa hål. I södra och mellersta Sverige kan en luft-vattenvärmepump vara ett likvärdigt alternativ och kräver ingen borrning. I norra Sverige är dock bergvärme mer pålitligt eftersom luft-vattenvärmepumpar tappar effektivitet i extrem kyla.

Alternativen jordvärme och sjövärme kan vara lämpliga om förutsättningarna är rätt, eftersom de också erbjuder stabil uppvärmning utan att kräva borrning. För välisolerade moderna hus med mekanisk ventilation kan en frånluftsvärmepump vara en kostnadseffektiv och energieffektiv lösning.

Vad har en bergvärmepump för livslängd?

En bergvärmepump har en genomsnittlig livslängd på 15–20 år. Vid regelbundet underhåll och goda förhållanden kan den hålla ännu längre.

Fri frakt över 999kr

På alla ordrar över 999kr inom Sverige.

Snabba leveranser

Vi levererar din order snabbt och säkert med Schenker.

Kontakt

Kontakta oss på Info@ventbolaget.se för produkthjälp/kundservice.

Betala med Klarna

Köp nu. Betala senare med Klarna.

© Ventbolaget.se 2025

AllWest AB – Org nr. 5594627803